Ontdekken

Interview met Farrieda Smit: focus, camera & avontuur

In gesprek met multitalent Farrieda Smit, over stappen zetten, doelen bereiken en weten waar je vandaan komt. Groene ogen, brede lach, energie voor tien: meet Farrieda Smit. Alleskunner Smit werkt overigens onder andere als model, vlogger, kandidaat Miss Nederland en actrice en reist ook nog het liefst de hele wereld over, op zoek naar avontuur. “Pas als ik alles heb gezien, weet ik waar ik echt vandaan kom”, zegt ze. Wie is de persoon achter al dat talent? We spraken af bij pancake-lunchroom Mook in Amsterdam – één van haar favoriete hotspots, en terecht – en vroegen Farrieda het hemd van ’t lijf.

Als je veel geld zou hebben zou je niet alleen grote huizen kopen, zei je net. Wat zou je er dan wel mee doen?

“Ik zou de hele wereld over reizen. Zuid-Amerika, Brazilië, Colombia, Venezuela… Ik zou graag een wereldreis willen maken. Geld is uiteindelijk maar een papiertje, het gaat om de dingen die je ermee doet. Qua carrière zou ik het geld investeren in een eigen film maken.”

Je bent vaak in het buitenland te vinden. Waarom hou je zo van reizen?

“Ik zie het meer als investeren in de wereld zien. Pas als ik alles gezien heb, weet ik echt waar ik vandaan kom. Ik vind het altijd gek dat als je in Nederland wordt geboren, je Nederlander wordt genoemd. We zijn bewoners van de Aarde, zo zie ik het.”

De rest zou je investeren in een eigen film maken, is acteren je ultieme doel?

“Ja, acteren is echt mijn richtlijn – al jaren. In het derde jaar HAVO moest ik blijven zitten omdat ik dyslectisch ben. Ik wist gewoon dat ik theater wilde studeren. Daarna ben ik naar de theateropleiding gegaan, die ik versneld heb afgerond. Nu ben ik 23, doe ik een hele hoop, maar moet ik me echt gaan focussen.

                      “Ik ben nu 23 en moet me echt gaan focussen

Wat betekent acteren voor jou?

“Het is een makkelijke manier om mezelf te uiten en expressie te tonen. Ik ben een Waterman, dus sowieso een emotioneel en sociaal persoon. Je moet me niet in een schoolbank zetten, ik wil voelen en praten en visies delen, dat doe ik het best via acteren.”

Wat voor acteerklussen doe je het liefst?

“Als je geld zou kunnen verdienen met arthouse zou ik alleen dat willen doen; met mensen werken die gepassioneerd zijn.”

Toch doe je naast acteren nog heel veel meer dingen…

“Dat is ook precies mijn probleem; dat ik van alles wat weet en van alles wat kan en het ook leuk vind om van alles wat te doen. Ik kan niet een paar dagen thuis zitten. Dat is ook de reden dat ik zoveel dingen ben gaan doen; als ik geen project had, dacht ik altijd: “Wat ben ik hier aan het doen?”

Vind je het moeilijk om te focussen?

“Als ik met iets leuks bezig ben niet, maar als ik het gevoel heb dat ik stilsta móet ik het avontuur opzoeken. Ik vind het leuk om van alles te doen, maar van binnen weet ik heel goed waar ik groot in wil worden.”

Waarom doe je al die verschillende dingen dan nog?

“Vooral omdat ik het zonde van mijn tijd vind als ik ze niet doe. Zo lang hebben we hier niet en er zijn zoveel leuke dingen die je kunt doen, zoveel dingen die je aan anderen kunt doorgeven. Stel dat ik niets zou doen, dat is toch zonde? Het is ook niet zo dat ik er heel diep over nadenk waarom ik dingen doe. Ik ben vooral dankbaar voor het leven en word wakker met enthousiasme.”

Ben je gelukkig?

Ja.

Atijd geweest?

“Vorig jaar heb ik een dieptepunt bereikt. Ik had een relatie waarin ik veel dingen niet begreep; waarom je iemand een rotgevoel wilt geven over zichzelf, bijvoorbeeld. Door die relatie kreeg ik veel interesse in bepaalde boeken die gaan over hoe mensen eigenlijk in elkaar zitten, hoe het menselijk ego werkt… Vanaf toen heb ik een persoonlijke groei doorgemaakt.”

Wat voor boeken waren dat?

The Art of Happiness van de Dalai Lama, of The Secret. Alle boeken die ik lees bevatten een bepaalde filosofie. Eén van de verhalen die me het meest is bijgebleven is I Am Malala, een autobiografisch boek van Malala Yousafzai. Dat zette dingen wel in perspectief, zo leerde ik dat alles afhangt van hoe je ernaar kijkt en het interpreteert.”

Je vertelde tijdens de Q&A dat jouw rolmodel Anthony Robinson is. Vertel?

“Ja, hij is geweldig. Hij vertelt hoe je je hersenen en je zenuwstelsel zelf kunt programmeren. Dus als je geboren bent, zijn je hersenen blanco en alles wordt geprogrammeerd door wat er om je heen gebeurt. Zo kom je in patronen terecht. Dat vind ik zo leerzaam.”

Wat is dan de les die je eruit hebt gehaald?

“Ik haal er werkelijk aan één stuk door lessen uit. Alles wat hij zegt komt binnen en klopt en pas ik toe. Het gaat er ook echt om hoe je dingen toepast. Veel mensen lezen boeken of horen wijze raad, maar doen er niets mee. Die kunnen nog zoveel boeken lezen, ze blijven toch onterecht uitvallen tegen mensen. Dat begrijp ik niet.”

Oké, dit moet je even uitleggen.

“Stel, je hebt ruzie met iemand. Dat is niet persoonlijk, het is gedrag. Het gaat om de stemming die je op dat moment hebt. Als ik nu ruzie heb met iemand kan ik haar patroon doorbreken ineens mijn tong uit te steken. Zo gaat zij weg met het gevoel dat ik ineens een grapje maakte en dat zij erom kan lachen. Dat is een simpel voorbeeld van een negatieve situatie die je naderhand weer positief kunt maken door je eigen gedrag.”  

Leer je veel van anderen?

“Ik denk sowieso dat je alles van anderen moet leren en dat je dat ook moet durven te zeggen. Ik geloof dat als jij iets kan, ik dat ook kan, want we hebben allemaal hetzelfde zenuwstelsel. Ik moet alleen goed weten hoe ik moet kopiëren.”

Welke doelen heb je al bereikt?

“Vaak zie je alleen hele grote dingen als bereiken maar het zijn ook kleine dingen waarvan je ooit tegen jezelf hebt gezegd dat je ze wilt bereiken. Zo ben ik in Amsterdam gaan wonen en heb ik de Theaterschool afgemaakt. Dat zijn allemaal stappen die ik gemaakt heb om mijn doelen te bereiken. Tegelijkertijd zijn dat op zich ook al doelen. Soms zie je zelf niet wat je bereikt. Daarbij denk ik dat ik hier vooral ben om te ontdekken wie ik zelf ben en om plezier te maken. Uiteindelijk gaat het om connectie en expressie.”

Dan ben je wel een van de weinigen die zo kunnen leven.

“Ja, en misschien kan het alleen nu, want nu ben ik jong en heb ik geen verantwoordelijkheden.”

 Denk je dat iedereen uiteindelijk zo kan leven?

“Ik denk dat je je leven zelf in je hand hebt. Misschien overkomen dingen je soms wel, maar hoe je er op reageert en wat je ermee doet kan je zelf controleren. Zo kun je ook zelf bepalen of je iets ziet als falen of als een leerproces. Als mensen meer moed en minder angst zouden hebben, als ze minder zouden nadenken, zou het leven makkelijker zijn denk ik.”

 

Geldt dat voor jou ook?

“Als mensen aan mij vragen hoe ik het doe en ik erover nadenk, lijkt alles heel moeilijk. Wanneer ik met de flow meega en mijn intuïtie volg, gaan dingen vanzelf. Juist als je gaat nadenken, leg je je creativiteit stil.”

Heb je weleens twijfels?

“Ja, natuurlijk. Dan weet ik niet goed hoe een auditie is gegaan of kan ik iemand niet goed peilen. Toch twijfel ik niet of ik op de goede weg zit. Ik volg mijn eigen weg en trek me niets aan van wat anderen vinden. Tijdens die relatie had ik wel twijfels over mijn pad, trouwens. Ik voelde toen wel heel goed dat het niet goed voor me was, maar toch bleef ik. Dat begrijp ik nog steeds niet.”

Je staat steeds meer in de spotlights, wat je ook kwetsbaarder maakt. In hoeverre kan andermans mening je raken?

“Vreemde mensen kunnen me niet raken, mensen die dicht bij me staan wel – tot op zekere hoogte. In elk geval niet over hoe ik mijn leven leef. Ik ben me er heel bewust van dat ik hier maar een keer ga zijn als Farrieda, en dat doe ik echt op mijn manier.”


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *